Sofie Sofour Sofie Sofour
Menu

Biography

Sofie is een eerlijke artieste met een grenzeloze creativiteit en de ‘just right’ stemkleur bij elke mood. Met haar uitgebreide stembereik slaagt ze erin elk nummer op een gevoelige en persoonlijke manier te brengen, waardoor haar concerten uitzonderlijke klasse en sfeer uitstralen.

In Antwerpen geboren als kleindochter van opera-zangeres Mina Bollotine, werd ze vanaf haar jeugd ondergedompeld in een bad van muziek en cultuur. Op haar veertiende stond ze op het podium met haar groep “Sofia”.

Trinity
In 1974 kwam haar carrière in een stroomversnelling nadat ze de ‘Ontdek de Ster’ tv-wedstrijd won. Samen vormde ze, met de op dat moment enorm populaire Belgische popband ‘The Pebbles’, de groep ‘TRINITY’.  Zij sleepten een contract binnen bij Phonogram en bracht uiteindelijk 8 hitsingles en 2 albums uit in de Benelux.
Bekende hits zijn oa “002.345.709 (That’s my number) en Drop, Drop Drop.

Solocarrière
Toen Sofie in 1981 besloot een solocarrière te lanceren, vertegenwoordigde ze België op het Koreaanse Songfestival, ontving ze een prijs voor de beste uitvoering van het nummer “He Loves Me”. In hetzelfde jaar tekende ze een contract met Ariola Belgium, met alweer een grote hit : “I Love You“. Eén van de mooiste Belgische ballades ooit met een groot succes in Japan, Korea en Thailand. In 1983 nam ze deel aan de préselectie EuroSongfestival met het lied ‘Nummer Eén’. Ze werd getipt als grote winnaar, maar moest het uiteindelijk afleggen tegen Pas De Deux.

Haar status als jazz zangeres
Met het album “When Morning Comes” (HKM) geproduced door haar goede vriend en jazzpianist Jack Van Poll (o.a. Dee Dee Bridgewater, Deborah Brown,…), bevestigde Sofie haar bijzondere status als jazz-zangeres.  Phlip Catherine en Bert Joris begeleidden haar met de opnames.
Een paar jaar later, ter gelegenheid van Jack’s 65ste verjaardag, werkte Sofie mee aan de plaat “Live in Cape Town”, een opname van een opmerkelijk concert met The Cape Town String Ensemble en andere internationaal gerenommeerde artiesten zoals Stacy Rowles, Silvia Droste en Denise Jannah.

Sofie & So Four
Sofie bewijst met haar uitgebreide stembereik dat ze met het album “So Far, So Good (CNR-1993) een grote variatie aan stijlen beheerst: pop, jazz, funk en soul.

Op het album ‘Love Loops” kwam er een uitzonderlijke samenwerking tot stand met soullegende Bobby Womack met ‘ I wanna know what love is’ (1995). ‘Always be there’ , een nummer van hetzelfde album dat ze schreef in samenwerking met haar producer Hervé Martens, was tot voor kort de tune van een populaire TV serie in Japan.

Het album ‘Tell me something good” (TTT 2004) met gastoptreden van Toots Thielemans kende zijn weg naar de radio’s met 2 hitsingles: ‘The finest’ en ‘I found lovin’.

In 2007 bracht ze een CD uit met een klassiek orkest olv Dirk Brossé: ‘Songs of the key of Love’.Het is een soort van evergreenplaat met Paul Carrack als special guest (Mike & The Mechanics, Squeeze…). Op die CD staan Afie, Bridge Over Troubled Water, Somewhere Out There, …

Divers
In 1999 vertolkde ze de rol van Maria Magdalena in de zeer succesvolle rock-opera “Jezus Christ Superstar” samen met  Soulsister-zanger Paul Michiels en de wijlen Robert Mosuse.
Sofie was een graag gezien gast in de het TV programma “De Drie Wijzen”.
In 2006 zetelde ze als jurylid in het VTM programma “Just The Two of Us”.

Sofie was jarenlang docente zang aan de jazzafdeling in het Conservatorium van Gent en voor de Halewynstichting in Dworp (oa docente voor Lien Degreef (Lady Lynn) en Sanne Putseys (Selah Sue)).

2014 “Ella to Bacharach” (September Records / HKM)
Zeven jaar na het album “Songs in the key of Love” is Sofie’s uniek stemgeluid opnieuw vastgelegd op plaat.
De ingetogen, stijlvolle maar ook harverwarmende composities van oa Burt Bacharach en uitvoeringen van Ella Fitzgerald zijn het kleurrijke pallet waarin zij inspiratie vond voor dit album.
Zij liet zich omringen door topmuzikanten zoals Toots Thielemans, Hans van Oosterhout, Bart Denolf e.a.
Producer Hervé Martens creëerde eigentijds arrangementen van tijdloze klassiekers zoals “ I will never fall in love again”, “You ‘ve changed” en “Walk on by”.

Nothing Found!